Kuvittele huone, jonne on kokoontunut joukko nuoria ihmisiä. Kaikki ovat kirjailijoita.

Juhani Karila on juuri julkaissut huomiota saaneen teoksensa Gorilla ja tekee nyt kirjallisuutta käsitteleviä juttuja Helsingin Sanomille. Heli Slunga, vetävänä esiintyjänäkin tunnettu kuvauksellinen pohjoissuomalainen, on saapunut juuri Karamellipaperihame-revyynsä ensi-illasta, jossa kirjallisuutta tarjoillaan uudella tavalla. Hänen uusin runokokoelmansa Orjan kirja on saanut lukijat ihastumaan.

Ikkunalaudalla istuu kiinnostavan näköinen mies: Miki Liukkonen Oulusta. Hänestä Anna-lehti on tehnyt kolmen sivun mittaisen jutun. Kokoelmat Valkoisia runoja ja Elisabet ovat kuumaa tavaraa. Huoneeseen astuvat Mikko Myllylahti ja Ville Hytönen. Myllylahden kokoelma Väylä on äärimmäisen vahva. Mikko itse on edellisellä viikolla esiintynyt radion runotoiveohjelmassa. Tampereella asuva Ville Hytönen vetää kustannusyhtiö Savukeidasta, jonka kustannusohjelma on tuore ja kunnianhimoinen.

Ja kas, tuossa keskustelevat Silene Lehto, Paula Hotti, Nelli Hietala ja Riikka Pelo. Riikka Pelolta on juuri ilmestynyt uusi romaani Jokapäiväinen elämämme, jota on kiitetty sen kansainvälisestä näkökulmasta. Pieksämäkeläisestä Hotista on tulossa kääntäjä.

Kuvattu hetki on fiktiota. Osittain. Toisaalta kaikki mainitut kirjailijat ovat totta. He ovat niitä, jotka 2000-luvulla ovat sijoittuneet kärkeen J.H.Erkon kirjoituskilpailussa ja ottaneet vastaan tunnustuksensa Mikkelissä.

Paukkula on vuodesta 1995 ollut se portti, jonka kautta kotimaamme parnassolle on noussut uusia kirjallisuuden ammattilaisia. Meillä on ollut mahdollisuus lähitarkastella nuoria lahjakkuuksia ja toivottaa heille parhainta menestystä.

Ennen vuotta 1995 J.H.Erkon kilpailua ja J.H. Erkon esikoisteoskilpailua järjesti nuorisoseuraliikkeen rinnalla Helsingin Sanomat. Tuohon ryhmään myös Suomen Nuoriso-opisto sulautui. Yhdeksänkymmenluvun puolivälissä järjestelyvastuut jaettiin: esikoisteospalkinto muuttui Helsingin Sanomien esikoisteospalkinnoksi ja Suomen Nuoriso-opisto otti kumppaneineen kontolleen organisoida kirjoituskilpailun. Kumppaneista lujin oli Mikkelin ammattikorkeakoulu, rahoittajista Mikkelin kaupunki.

Jälleen on se aika vuodesta, kun J.H. Erkon kilpailun palkinnot jaetaan. Huhtikuun 25. päivänä kello 15 seitsemän nuorta kirjoittajaa saapuu kauppakeskus Stellan keskusareenaan. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki kirjallisuuden ystävät.

Ja muuten. Kun katsotte Jari Tervoa Uutisvuoto-ohjelmasta, voitte kuvitella hänet nuoreksi mieheksi, joka voitti Erkon kilpailun 1979.

Pirkko Heikkinen
J.H. Erkon kirjoituskilpailun juryn puheenjohtaja
fil.lis.