Onneksi olkoon valituksi tullut opiskelija! Olet päässyt opiskelemaan kouluun joka tihkuu historiaa ja perinteitä. Kesää on jäljellä, mutta kenties olet jo pohtinut, mitä on edessä. Sinulla voi olla edessäsi ensimmäinen muuttosi vanhempien luota, uusi paikkakunta, saatko kavereita tai vastaako ala omia mielikuvia ja ennakko-odotuksia. Tärkeitä pohdintoja joihin saat kyllä vastauksen. Uskon kuitenkin, että kaikki kääntyy parhain päin.

Jokainen meistä tulee Paukkulaan eri lähtökohdista ja elämänvaiheista. Voit olla peruskoulusta suoraan päässyt, olet saattanut suorittaa ylioppilas tai ammatillisen tutkinnon ja on meillä myös aikuisopiskelijat jotka ovat nähneet jo elämää ja omaat kokemuksia työelämästä. Väyliä ja elämänvaiheita Paukkulaan tulolle on monta, mutta yksi asia yhdistää meitä kaikkia. Jokainen meistä tulee kasvamaan ja oppimaan Paukkulassa. Olet sitten vuoden opiskelemassa tai hankkimassa itsellesi ammatillista perustutkintoa.

Miettiessäni omaa opiskelutaivaltani olen huomannut opiskelun muistuttavan puun siementä. Aloittaessamme jokainen meistä on, kuin pieni puun siemen. Pieni ja hento. Osalla meistä saattaa olla enemmän tietoa ja taitoa takana, mutta silti jokainen meistä on tietämätön tulevasta. Mihin juurrun. miten kasvan ja kehityn? Opiskelu ei ole suinkaan juuretonta puurtamista. Oppiminen perustuu aina johonkin arvomaailmaan ja pedagogiaan. Paukkulassa oppimiskäsitys lähtee siitä, että opiskelija on aktiivinen ja utelias toimija. Aktiivisuus ja uteliaisuus on mitä parhain oppimisen lähtökohta ja arvo. Olemalla aktiivinen toimija kasvat oppijana ja ihmisenä. Oppiminen itsessään on puunomainen prosessi. Opiskelemallasi alalla on omat peruslähtökohdat ja arvot mihin opetus juurtuu ja imee voimansa puun tavoin. Mutta oppiminen vain tiedon tähden on tyhjää. Harva meistä oppii yksin. Oppiminen on parhaimmillaan yhteisöllinen prosessi. Paukkulassa tapaat erilaisia ihmisiä ja arvomaailmoja, ajatuksia ja tapoja toimija, jotka auttavat sinua kasvamaan ja löytämään oman tiesi. Ottamalla voimaa muista mahdollistat parhaan oppimisen ja kasvun.

Koulu ei ole vain oppimista. Se on myös ystäviä ja hauskoja kokemuksia. Oman opiskeluvaiheen aikana on jäänyt mieleen tentit, mutta yhtä lailla hauskat taukoläpät. On tullut monenmoista lempinimeä, koulun jälkeiset vapaa-ajan toiminnat ja seikkailut. Itse olen saanut koulun kautta hienoja ystäviä joiden kanssa olen saanut kasvaa oppijana ja ihmisenä. Voin sitten kiikkustuolissa miettiä miten mahtoi saada alkunsa niin hienot nimet, kuin ” Jaffa-Liikala, Top-chef Liikala, Viisu-Harri ja monet muut. Nimiä on syntynyt monenmoista, kuten on tarinoitakin. Toivon ja uskon, että jokainen teistä löytää ystävät ja kaverit, jotka ovat aina näiden ihanien nimien ja tarinoiden takana.

Koulu ei ole silti aina pelkkää tanssia ja laulua. Olemalla aktiivinen ja utelias opiskelija haastat itsesi oppijana tekemään parhaasi ja kenties kokeilemaan rajoja. Paukkulassa voit kokeilla turvallisesti rajojasi ja taitojasi. Joskus voi tuntua, että tentti meni huonosti tai omassa elämässä jokin asia on mennyt pieleen, mutta onneksi on aina omat opiskelijakaverit/ystävät ja henkilökunta, jotka tukevat. Mainitessani puuvertauksen puukin kohtaa tuulet ja tuiskut. Puu kasvaa aina koettelemusten kautta. Niin syntyy vahvuus.

Mutta emme me henkilökuntakaan ole valmiita. Kun tulette tänne, myös mekin kasvamme ja opimme Paukkulan hengessä teistä opiskelijoista voimaa ottaen. Opimme uutta ja pysymme ajan hermoilla ja kasvamme yhdessä.

Tervetuloa Paukkulaan jossa voit kasvaa ja kehittyä puun lailla. Siemenestä aloitamme, mutta pian meillä on omat puumme. Omalla tavalla kasvaneet ja kokeneet, mutta Paukkulan maahan me kaikki juurrumme. Keväällä voimmekin kerätä puumme kauniin hedelmät.

Hyvää alkavaa koulutaivalta toivoen,

Harri Liikala, Siviilipalvelusmies

521536_3610729319587_1342490011_n