Ihmisen hengissä pysymistä ja riittävän energian ja hapen saatavuutta säätelee pitkälti autonominen hermosto. Sen toimintaa on toistaiseksi kuitenkin tutkittu suhteellisen vähän.

Professori Olli Polo on perehtynyt ihmisen autonomisen järjestelmään ja toteaa sen liittyvän moniin yleisiin sairauksiin.

-Monia hyvin tyypillisiä sairauksiamme kuten sydän- ja verisuonitauteja tai unettomuutta hoidetaan lääkkeillä, mutta niiden yhteyttä autonomisen järjestelmäämme ei tunneta, Polo toteaa.

Syy tähän on yksinkertainen, autonominen hermosto, joka koostuu sympaattisesta ja parasympaattisesta järjestelmästä sijaitsee hankalassa paikassa kehoa ja sitä on vaikea tavallisten sairaalalaitteiden avulla tutkia.

Yksi autonomisen hermoston sairauksista on krooninen väsymysoireyhtymä, joka johtuu sympaattisen hermoston puutteellisesta toiminnasta. Taudin oireita voi esiintyä eri puolella kehoa, esimerkiksi ruoansulatuksessa, hengityksessä tai verenkierrossa.

Pitkittyneeseen uupumukseen voi liittyä myös lihas- ja nivelsärkyjä, migreeniä, kuumeilua tai sydämenrytmihäiriöitä.

Diagnoosiksi kirjataan usein psykiatrinen sairaus, ja lääkkeeksi saatetaan määrätä masennuslääkkeitä.

-Perinteinen lääketieteemme keskittyy usein yksittäisten oireiden hoitamiseen. Kokonaiskuva jää hahmottamatta eikä aina ymmärretä, että erilaiset, eri puolilla kehoa tuntuvat oireet saattavat liittyä toisiinsa, Polo toteaa.

-Kokonaisuuden hallinta on hankalaa, mutta mahdotonta se ei ole, Polo toteaa.

Olli Polo muistuttaa, että kroonista väsymysoireyhtymää ei pystytä yleensä toteamaan laboratoriotestien avulla. Useimmiten siihen päädytään potilasta haastattelemalla. Keskustelujen avulla voidaan sulkea pois muut, samankaltaisia oireita aiheuttavat sairaudet.

-Autonomisen järjestelmän tunteminen voi tuoda apua sellaisiin epämääräisiin vaivoihin, joita perinteinen lääketiede ei voi selittää, Polo toteaa.

Autonomisen järjestelmän ja ihmisen kokonaisvaltaiseen hoitoon on suhtauduttu myös ristiriitaisesti. Olli Polo toteaa kuitenkin omien hoitotulostensa olleen lupaavia. Hänen johtamallaan Unesta –klinikalla tarjotaan apua potilaille, joiden vaivoihin ei ole löytynyt apua perinteisestä lääketieteestä.

-Teemme paljon tutkimusta löytääksemme uusia hoitomuotoja ja kehitämme jatkuvasti uusia, innovatiivisia hoitomuotoja sairauden voittamiseksi.

Professori Olli Polo luennoi aiheesta Kokonaisvaltainen hyvinvointi –luentosarjassa Paukkulan Nuoriso-opistolla lauantaina 19.9. klo 10-17.

Teksti: Tiina Toivakka