TULOSSA HUIKEA VUOSI

Vahvistusta alavalinnalle. Pohjaa jatko-opintoja varten. Vuosi lisää mietintäaikaa. Kaikki hyviä syitä valita vuosi kansanopistossa. Kansanopistolinjat eivät johda tutkintoon, mutta voivat merkittävästi lisätä valmiuksia jatko-opintoihin.

Sisustustekstiiliartesaaniksi valmistunut Maria Muukkonen muutti Helsingistä Mikkeliin opiskelemaan liikunnanohjausta Suomen Nuoriso-opistoon. Opinnot kestävät lukuvuoden.

–          Viime keväänä hain Vierumäen urheiluopistoon ja aion hakea ensi vuonna uudelleen. Tärkeää on nyt kerryttää lisää kokemusta ja osaamista liikunta-alalta.

Opintoja voi suorittaa opistossa asuen tai halutessaan kotoa käsin. Muukkonen valitsi asuntolan Paukkulan kampuksella.

–          Tulossa on huikea vuosi! Meillä on tosi hyvä ja saman henkinen porukka. Yhteisöllinen asuminen mahdollistaa sen, että halutessaan on koko ajan seuraa ja voi keksiä yhteistä tekemistä, 23-vuotias Muukkonen iloitsee.

Saman vahvistavat Muukkosen opiskelijatoverit Aapo Rötkö ja Emmi Jokela.

–          Yhteishenki on tosi hyvä ja koko porukka hengaa paljon yhdessä.

Savitaipaleelta kotoisin oleva 27-vuotias Jokela on työskennellyt ravintola-alalla yhdeksän vuotta. Nyt suunnitteilla on alan vaihto. Opiskeluvuosi Paukkulassa oli ratkaisuna Jokelan mukaan helppo.

–          Koulutuksen sisältö vaikutti monipuoliselta. En edes miettinyt muita vaihtoehtoja. Tässä pääsee aika turvallisesti kokeilemaan, mitä mahdollisuuksia liikunta-ala voisi tarjota. Keväällä sitten mietin, jatkanko entisessä työssäni vai viekö liikunta-ala mukanaan, Jokela pohtii.

 

Opistovuosi on sijoitus tulevaisuuteen

Opiskelu kansanopistossa on maksullista. Hinta sisältää opetuksen, opintomateriaalit ja täysihoidon eli opiskelijatasoisen majoituksen sekä aamiaisen, lounaan ja päivällisen arkisin. 20-vuotias Rötkö ei pidä koulutuksen hintaa kalliina.

–          Hinta pitää miettiä sijoituksena loppuelämää varten, Rötkö muistuttaa.

–          Sitä paitsi asuntolassa asuminen on halpaa: on kalustetut kämpät, ruoka kolme kertaa päivässä, monipuoliset liikuntamahdollisuudet, liikunta- ja kuntosalit. Opiskeluhan on käytännössä ilmaista, Rötkö huudahtaa.

Opiskelu kansanopistolinjalla oikeuttaa opintotukeen ja opintoihin voi hakea myös opintoseteliavustusta. Sitä voivat hakea peruskoulun päättäneet, vailla jatkokoulutuspaikkaa olevat nuoret, työttömät, alhaisen pohjakoulutuksen omaavat, oppimisvaikeuksia kokevat ja maahanmuuttajat.

 

Media-ala vaatii moniosaamista

Tammikuussa Paukkulassa käynnistyy videojournalismin peruskurssi, joka kestää kevätlukukauden. Koulutus soveltuu kaikille median ja viestinnän osaamisesta kiinnostuneille. Kurssilla opitaan kevyt, videojournalismiin soveltuva videotuotantomalli ja eri vaiheissa käytettävän kaluston käyttö ja toimintakäytäntöjä käytännön harjoitusten kautta. Videoilmaisua käsitellään journalismin näkökulmasta. Videoklippejä myös tuotetaan todellisten asiakkaiden tarpeisiin.

–          Netti- ja digisisältöjen merkitys on kasvamassa ja niitä käytetään yhä useammassa mediassa, mutta osaamista ei silti välttämättä ole. Videokuvakerronta edellyttää käsikirjoituksen tajua, linjan vastaava opettaja Pertti Hänninen painottaa.

Videoilmaisun lisäksi kurssilla perehdytään valokuvaukseen ja kuvankäsittelyyn sekä radiotyöhön ja videobloggaukseen.

Videojournalismi (20 ov) 12.1. – 29.5.2015, sisällöt:

  • journalismi
  • äsikirjoittaminen ja dramaturgia
  • videokuvaus ja editointi
  • radiotyö
  • verkkotoimittaminen
  • valokuvaus ja kuvankäsittely
  • videobloggaus

Haku opintoihin 8.12.2014 mennessä.

 

Teksti ja kuvat: Jatta Juhola